Degintos medienos naudojimas interjere ir eksterjere nėra nauja idėja. Ši technika turi gilias šaknis, ypač Japonijoje, kur ji buvo naudojama jau šimtmečius. Natūralu, kad geri, dėmesio verti dalykai plinta, tad ir šis medienos tipas pasibeldęs į europiečių ir tuo pačiu lietuvių namus – taip ir liko čia. Juolab, kad deginta mediena gali būti panaudojama labai įvairiems projektams: tiek lauko, tiek patalpų.

Istorija ir tradicijos

Shou sugi ban – tai senovės japonų technika, kai mediena deginama siekiant ją apsaugoti nuo puvimo, vabzdžių ir ugnies. Tokiu būdu apdorota mediena tampa tvirtesnė ir ilgaamžiškesnė, o jos paviršius įgauna unikalų (nuo rusvos iki tamsiai rudos) atspalvį.

Panašios medienos deginimo technikos buvo naudojamos ir kitose pasaulio kultūrose, pavyzdžiui, Skandinavijoje, kur mediena buvo deginama siekiant apsaugoti ją nuo drėgmės ir išlaikyti ją švarią.

Kodėl deginta mediena tokia populiari šiandien?

Deginimo procesas sukuria tvirtą, anglies prisotintą paviršių, kuris apsaugo medieną nuo drėgmės, kenkėjų ir UV spindulių. Taigi, džiugina žaliavos ir tuo pačiu gaminių ilgaamžiškumas. Unikalus, rusvas bei kitų spalvų atspalvis ir tekstūra suteikia interjerui ir eksterjerui jaukumo ir natūralumo. Tiesa, ši mediena tinka ne tik vidaus, tačiau ir lauko patalpų projektams. Ne ką mažiau svarbu ir tai, kad šio tipo mediena yra ekologiška. Tai yra natūrali medžiaga, kurios apdorojimui nenaudojama chemija.

Šiuolaikiniai degintos medienos panaudojimo būdai

Deginta mediena gali būti panaudojama labai įvairiems projektams. Interjere, pavyzdžiui, tinka sienų apdailai, lubų apdailai, grindims ir baldams bei dekoratyviesiems elementams kurti.  Eksterjere plačiai naudojama terasose: nuo konstrukcijų iki grindų, taip pat ir fasadams dekoruoti (bet kokio nekilnojamojo tipo objektui), galiausiai, pavėsinėms ir tvoroms. Mediena suteikia ne tik unikalią išvaizdą, tačiau džiugina ir ilgaamžiškumu.

Tvorai – tobulas pasirinkimas

Deginta mediena yra puikus pasirinkimas tvoroms. Tobulai tinka siekiantiems ne tik patvarumo, bet ir išskirtinio estetinio vaizdo. Ši technika, kilusi iš Japonijos, suteikia medinei tvorai vienetinį atspalvį ir padidina jos atsparumą įvairiems klimato procesams.

Deginta mediena tvorai yra tobulas sprendimas, kadangi sukuriamas produktas yra atsparus aplinkos poveikiui, o tuo pačiu ir ilgaamžis. Taip pat puikiai tinka mūsų klimatui, nes „atlaiko“ lietų, sniegą ir radikalius temperatūros svyravimus. Medienos deginimo procesas padeda sukurti tvirtą žaliavą, kuri atspari drėgmei bei įvairiems kenkėjams. Dėl to tvora tarnaus labai ilgai.

Lyginant su įprastos medienos tvoromis – degintos medienos yra nereiklios, tad neteks prieš kiekvieną sezoną vargti jas atnaujinant. Nereikia dažyti ar impregnuoti, užtenka tik retkarčiais nuplauti su vandeniu. Tik tiek tereikia, kad tvora atrodytų puikiai.

Deginta mediena tvorai suteikia ne tik ilgaamžiškumą, bet ir išskirtinį estetinį vaizdą. Ši mediena išlaiko savo natūralų grožį, tačiau taip pat ir įgauna unikalų, rankų darbo dekorą. Kiekviena lenta turi savo individualų raštą ir spalvą, todėl tvora atrodo gyva ir dinamiška. Svarbiausia – vienetinė. Rusvas, kartais net juodas atspalvis, suteikia tvorai jaukumo ir šilumos, harmoningai įsiliejant ją į bet kokią aplinką. Taip pat šio tipo mediena puikiai kontrastuoja su kitomis medžiagomis – tokiomis kaip akmuo, stiklas ar metalas, todėl gali būti naudojama komponuojant įvairius stilistinius sprendimus.

Deginta mediena tvorai – tai ilgalaikis sprendimas, kuris ne tik apsaugos jūsų teritoriją, bet ir taps stilingu jūsų sodybos akcentu. Kurkite tokią lauko erdvę, kurioje kiekvienas akcentas – apgalvotas ir harmoningai derantis su kitu.